Azure File - cloudová sdílená úložiště

 
 

Hybrid Cloud
28 IV 24 Author: Tým Azure

Azure Files: Základní Přehled a Přínosy

Azure Files je služba nabízená společností Microsoft jako součást jejich cloudové platformy Azure. Jedná se o spravovanou službu souborových úložišť, která poskytuje cloudová sdílená úložiště, přístupná pomocí standardních protokolů jako je Server Message Block (SMB) a Network File System (NFS). Azure Files je navržena tak, aby poskytovala jednoduché, bezpečné a škálovatelné řešení pro ukládání souborů v cloudovém prostředí.

Klíčové vlastnosti Azure Files

  1. Přístupnost a Kompatibilita: Azure Files umožňuje přístup k souborům z jakéhokoliv místa, ať už jde o on-premises systémy nebo cloudové služby. To je zajištěno pomocí standardních protokolů SMB a NFS, což znamená, že existující aplikace, které používají tyto protokoly, mohou snadno přejít na Azure Files bez potřeby úprav.
  2. Škálovatelnost: S Azure Files lze snadno škálovat kapacitu úložiště podle potřeb organizace, což zahrnuje možnost automatického škálování. To umožňuje podnikům růst bez obav z omezení kapacity lokálních serverů.
  3. Zabezpečení: Azure Files nabízí pokročilé možnosti zabezpečení, včetně šifrování dat při přenosu i v klidu. Uživatelé mohou také využívat Azure Active Directory pro autentizaci a autorizaci přístupu k souborům, což zvyšuje bezpečnost dat.
  4. Odolnost vůči selhání: Data uložená v Azure Files jsou automaticky replikována, což zajišťuje vysokou dostupnost a odolnost vůči možným hardwarovým selháním. Microsoft také poskytuje možnosti pro geografickou redundanci, které chrání data před regionálními katastrofami.
  5. Integrace s Azure službami: Azure Files je hluboce integrována s dalšími službami Azure, jako jsou Azure Backup pro zálohování dat nebo Azure Monitor pro sledování výkonu a aktivity. Toto propojení umožňuje uživatelům vytvářet komplexní a efektivní řešení na platformě Azure.

Přínosy Azure Files

Použití Azure Files přináší mnoho výhod pro podniky různých velikostí. Jednou z hlavních výhod je možnost centralizace dat v cloudovém prostředí, což zjednodušuje správu dat a zároveň zvyšuje jejich dostupnost. Díky možnosti přístupu k datům z různých zařízení a z různých lokací mohou být týmy efektivnější a flexibilnější.

Další významnou výhodou je snížení nákladů na IT infrastrukturu. Místo investic do vlastních serverů a úložišť mohou podniky využívat Azure Files, což představuje snížení kapitálových výdajů a současně poskytuje vysokou míru škálovatelnosti a flexibility.

Nastavení Azure Files

  • Přihlášení do Azure Portal: Otevřete webový prohlížeč a přihlaste se na Azure Portal.
  • Vytvoření storrage account: V levém panelu vyberte „Storage accounts“. Klikněte na „+ Create“ a vyplňte požadované údaje (název úložného účtu, region, výkon atd.). Klikněte na „Review + create“ a poté na „Create

 

  • Vytvoření instance Azure Files: Po vytvoření úložného účtu přejděte na jeho přehledovou stránku a v levém menu vyberte „File shares“. Klikněte na „+ File share“ a zadejte název a velikost kvóty pro nové sdílení

  • Připojení k Azure Files: Po vytvoření sdílení souborů klikněte na jeho název pro zobrazení podrobností. Vyberte „Connect“, abyste získali příkazy pro sdílení Azure Files ve Vašem Windows či jiném OS.

Přidání sítové jednotky

Script, který jsme v předchozím kroku vygenerovali spustíme v PowerShellu:

Poté uvidíte síťový disk ve svém průzkumníku.

Poznámka: Nezapoměňte si povolit svou IP adresu popřípadě celý subnet v záložce "Networking", aby bylo možné se k Azure Files připojit.