Licenční scénáře pro virtualizaci prostředí operačního systému Windows

 
 

Modern Workplace, Hybrid Cloud
01 I 01 Author: Luděk Melen

V rámci naší distribuce se často setkáváme s dotazy na řešení a licencování klientského operačního systému Windows běžícího ve virtuálním prostředí. Nejvíce se organizace zajímají o virtualizaci OS Windows provozovaném na serveru, na klientské stanici či běžícího v cloudovém prostředí. Tyto scénáře vyžadují různá licenční řešení.

Virtualizace běžící v serverovém prostředí (vzdálená virtualizace)

  • Pro tento scénář nelze použít krabicovou verzi, OEM či multilicenci Windows Upgrade bez Software Assurance (SA) pro tyto řešení. Zde se pořizuje licence pro přístup k operačnímu systému Windows, pořízená v multilicenčním programu např. v Open Value formou předplatného. Tato licence se nazývá Virtual Desktop Access, dále jen VDA. Windows VDA je licencován na zařízení a každé zařízení přistupující k virtuálním desktopům, musí mít vlastní licenci.
  • Další možností je licence Windows Upgrade včetně SA (aktivní), kde VDA je součástí jako Software Assurance benefits. Zařízení musí mít kvalifikovanou podkladovou licenci OEM Windows Pro. 
  • V řadě případech může virtualizační scénář potřebovat licenci Windows Server Remote Desktop Services (RDS) CAL. Zde záleží na použité technologii pro provoz virtuálního prostředí.

Virtualizace na klientské stanici (lokální virtualizace)

  • V rámci multilicenčního programu lze pořídit licenci Windows Upgrade včetně SA (aktivní). Tato licence dává právo provozovat až 4 virtuální prostředí na klientském zařízení.
  • Toto oprávnění 4 virtuálních prostředí k lokálnímu použití se vztahuje i na licence VDA na zařízení. V obou případech musí mít zařízení kvalifikovanou podkladovou licenci OEM Windows Pro.

Windows v cloudovém prostředí Azure

  • Tento scénář vyžaduje virtualizační službu Azure Virtual Desktop pro Windows(AVD), která poskytuje kompletní prostředí Windows s Windows 11, Windows 10 nebo Windows Serverem.
  • Uživatelé s licencí k produktu Microsoft 365 Business Premium  / E3 / E5 / G3 / G5 / F3 / A3 / A5,  Windows Enterprise E3/E5, Windows Education A3/A5 nebo Windows VDA E3/E5 mají přístup k virtuálním počítačům se systémem Windows ve službě AVD.
  • Z praktického hlediska například uživatelé edice Microsoft 365 Business Premium, nemusí pořizovat žádnou další licenci pro virtualizaci a jediný náklad je za provoz služby v Azure prostředí.

Licenční pravidla se mohou měnit v čase.

Doporučujeme si podmínky vždy ověřit!